Teini ja kännykkä – voiko yhtälössä säästää luontoa ja hermoja?

by Kerttu
Teini ja kännykkä – voiko yhtälössä säästää luontoa ja hermoja?

Kaupallinen yhteistyö: Swappie


”Äiti, mä tarvitsen uuden puhelimen… ”

Ruutuaika, nettietiketti, sallitut ja kielletyt sivut, luotettavat uutismediat, medialukutaito, sosiaalinen media ja ruudun kautta tapahtuvat kaverisuhteet, hauskanpito, viihde, luovuus, oppiminen…

Oletteko tajunneet, että meidän sukupolvemme on ensimmäinen, joiden vanhemmuuteen ja kasvatusvastuuseen kuuluu myös tällaisia asioita?  Itse sain 18-vuotiaana ensimmäisen puhelimeni, se oli NMT ja siinä piti nostaa antenni pystyyn kun vastasi. Jos joku soitti, ruudussa vilkkui ”puhelu”.

Omalle lapselleni kännyköiden maailma näyttäytyy hyvin erilaisena ja paljon varhaisemmin.

Teini ja kännykkä – voiko yhtälössä säästää luontoa ja hermoja?

Miten suhtaudun lapsen puhelimen / somen käyttöön?

Suhtaudun kännykkään ja siellä oleviin uhkiin ja mahdollisuuksiin tiedostavasti. Teen itse töitä myös sosiaalisessa mediassa ja tiedän, millainen paikka se on. Ajattelen, että liian rajoittamisen sijaan löydämme turvalliset ja järkevät tavat olla somessa yhdessä oppien ja tutkien.

Olen jossain nuorten suosimissa palveluissa mukana siksi, että ymmärtäisin niitä ja voin myös seurata, mitä siellä tapahtuu. Koen, että tehtäväni on suojella ja opettaa, mutta se ei tapahdu vain kieltämällä, vaan keskustelemalla ja antamalla itse oivaltaa. Toisaalta opin koko ajan itsekin ja yhä useammin edessä on tilanne, jossa lapseni voi minua auttaa.

Meillä on käytössä ruutuaika (myös itse itselleni olen asentanut sellaisen somekanaviini). Iltaisin tyttären puhelimesta menee suurin osa sovelluksista kiinni klo 20 ja taukoa kestää klo 08 saakka. Näin illat ja aikaiset aamut ovat rauhoitettu ruudulta. Tämä kannustaa esimerkiksi kirjojen lukemiseen. Seuraan myös perhejaon kautta sitä, mitä sovelluksia lapsi käyttää ja kuinka kauan niissä vietetään aikaa. Tarvittaessa keskustelemme ja teemme muutoksia linjauksiin. Minusta on tärkeää tietää, mitä tapahtuu ja vaalia keskusteluyhteyttä.

Tiukka ruutuaika ei ole mielestäni mikään autuaaksi tekevä asia, enemmänkin se, mitä puhelimella tehdään. Kolme tuntia kännykän ruutuaikaa onkin saattanut mennä vaikka Teamsissa kouluasioissa, äänikirjapalvelussa ja tehden videota heppaleikeistä. Myös pelaaminen ja YouTube voivat olla hyviä ajanviettotapoja, toki riippuen sisällöstä.

Paras tapa säästää hermoja ruutuaikakeskustelussa on luoda pelisäännöt yhdessä ja olla itse aktiivinen siinä, että pysyy kärryillä mitä ruudulla tapahtuu.

Uusi puhelin ja säästäminen

Ensimmäiset puhelimet lapsella ovat usein vanhempien tai sukulaisten vanhoja. Ensimmäisen uuden kännykän tytär sai kolmisen vuotta sitten, jolloin ostin joululahjaksi edullisen iPhone-mallin. Halusin myös nähdä, miten siitä pidetään huolta ja vuosia myöhemmin voi todeta, että hyvin. Mutta  varsinainen luuri saapui elinkaarensa päähän; akku hiipui, tallennustila täyttyi ja toiminnot hidastuivat. Alkoivat neuvottelut uuden ostosta.

Meinasi hieman hikikarpalot nousta otsalle, koska toiveissa oli uudempi ja parempi (=kalliimpi) malli. Ajattelin, että sen haaveilussa ei ole mitään väärää, mutta ihan noin vain sitä ei osteta. Tytär teki säästösuunnitelman ja varasimme kirppispöydän. Hän kävi läpi lelunsa ja vaatteensa ja veimme isot kasat myytävää kirpputorille. Hän teki extrakotitöitä, joista maksoimme pientä korvausta.  Nokkela lapsi myös hoksasi, että Swappielta puhelinmallin saisi edullisemmin. Näin myös tästä postauksesta tuli osa säästöprojektia. ´

”Kysyin äidiltäni, saisinko alkaa säästää uuteen puhelimeen ja aloin ensin etsiä nettikauppoja, josta saisi kyseisen puhelimen. Swappiella se oli edullisin. Katsoin puhelimen hinnan ja tein taulukon, johon väritin aina, kun sain lisää rahaa. Tein suunnitelman aikataulusta.” – Stella 11 v. 

Voiko kännykän ostaminen olla ympäristöteko?

Swappie siis myy käytettyjä, mutta täysin tehdashuollettuja puhelimia. Parhaimmillaan aivan kuin uusia, vaikka ne eivät sitä olekaan. Tämä on hieno suomalainen menestystarina, sillä Swappiesta on tullut yksi Euroopan nopeimmin kasvavista teknologiayrityksistä.  Mittaluokan hahmottaa kun kuulee, että viime vuonna yritys kunnosti ja myi jo yli 300 000 iPhone-puhelinta.

-Vaikka puhelimeni on käytetty se on aivan kuin uusi. Tätä ostosta en kadu. On hienoa, ettei vanha puhelin joudu kaatopaikalle, vaan Swappie tekee siitä ihan uudenveroisen. -Stella 11 v 

Lapsi osasi heti arvostaa sitä, että puhelin ei muutu ympäristöä kuormittavaksi jätteeksi, vaan sai hänen käsissään uuden elämän. Onneksi kestävän kuluttamisen näkökulmat tulevat nuorilta jo aika luonnostaan. Swappien tavoite on tehdä kierrätetystä elektroniikasta valtavirtaa.

Swappien sivulta voi valita ostaessaan, missä kuntoluokassa puhelimen hankkii: kohtalainen, hyvä, erittäin hyvä vai kuin uusi. Tyttären puhelin on luokassa ”erittäin hyvä”.

– Puhelimen näytössä näkyy ihan pikkuruisia naarmuja, mutta ne näkee vain, jos katsoo ihan tarkasti. Puhelin toimii moitteettomasti ja näyttää muuten ihan uudelta. Akku on tosi hyvä, se on minulle tärkeää.  – Stella 11 v

Voin lämpimästi suositella vierailemaan Swappien sivuilla ja tutkia malleja, hintoja ja kuntoluokkia.  Käytetyn puhelimen voi ostaa Swappielta huoletta, sillä siihen kuuluu aina 12 kk takuu.  Voit myös myydä vanhan iPhonen heille ja saat maksun siitä suoraan tilille.

Meillä on tyytyväinen tyttö. Säästöprosessi oli opettavainen meille molemmille; jos jotain arvokkaampaa haluaa, saa sen eteen tehdä myös töitä. Swappien ansiosta unelma toteutui nopeammin ja ekologisemmin, kuin olisin uskonut.

Samalla kun kasvatamme meidän lapsiamme maailmaa, johon ruudut olennaisena osana kuuluvat, me kasvatamme heitä myös huolehtimaan kovilla olevasta maapallosta.  Jos siellä on muita, jotka haaveilevat uudesta puhelimesta, suosittelen pientä säästöprojektia sekä lompakolle että luonnolle.  Älypuhelimen valmistus aiheuttaa 85-95 % sen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä, koska sen sisältämän elektroniikan tuottamiseen ja sisältävien metallien kaivamiseen tarvitaan huomattava määrä energiaa.

Swappie pidentää puhelimen elinkaarta merkittävästi.

Jos siellä on muita, jotka haaveilevat uudesta puhelimesta, suosittelen pientä säästöprojektia sekä lompakolle että luonnolle.

Sain ilokseni teille myös 10 euron alekoodin kerttu10, joka toimii myös aletuotteisiin.

KLIKKAA TÄSTÄ SWAPPIELLE

Mitä ajatuksia teillä herää yhtälöstä teinit ja kännykkä? Onko ruutuajat käytössä ja miten luotte pelisääntöjä? Entä oliko Swappie teille jo ennestään tuttu? 

Saatat pitää myös

Jätä kommentti