Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä
Tänä kesänä kotimaan matkailu on suuressa arvossa ja varmasti monissa perheissä pohditaan samoja kysymyksiä: minne mennä ja mitä tehdä? Tässä teille ideoita ihaniin kesäpäiviin, satoi tai paistoi!
Yhteistyössä Visit Jyväskylän kanssa testaan liudan ihania lapsiperhekohteita ja kerron sekä Instagramissa että täällä blogissa kokemukset ja vinkit. Postauksia on tulossa yhteensä kolme ja erilaisia kohteita kymmenen. Taatusti siis jokaiselle jotakin.
Hutunki, Jyväskylä
Ensimmäinen kohteemme on Hutunki, monipuolinen liikuntakeskus Jyväskylän Vaajakoskella. Valikoimasta löytyy noin kaksikymmentä eri lajia ja harrastusmahdollisutta, kuten tennis, ryhmäliikunta, sulkapallo, padel, keilaus, squash, seinäkiipeily, biljardi, minigolf ja sähly.
Oli sadepäivä, joten suuntasimme ystäviemme kanssa sisätiloihin, mutta seuraavalla kerralla tulemme takuulla testaamaan mielettömän upean minigolf-radan!
(Minigolf-kuva: Visit Jyväskylä)
Keilailu on hauskaa lasten kanssa – etenkin kun rataan nostetaan laidat. Tällöin pallo ei kierähdä heti ränniin, vaan joskus onnenkantamoinen voi tuoda vaikka parilla ”pompulla” täyskaadon. Ideahan on vasta tutustuttaa ja innostaa keilailun pariin, joten ehdottomasti suosittelen laitoja.
Lapset eläytyivät keilaukseen täydestä sydämestä! Onnistunut kaato toi upeita tuuletuksia ja oli ihana katsoa, kuinka lapset kannustivat toisiaan ja myös meitä aikuisia.
Keilailun aloittaminen on onneksi helppoa ja kaikki välineet löytyvät Hutungista ja tarvittaessa opastetaan alkuun. Aloittelijoille keilailu on hauska ajanvietepeli, mutta toki se tarjoaa myös aitoa haastetta, jos rimaa asettaa korkeammalle.
Keilailun jälkeen oli luvassa toisenlainen lajikokeilu eli seinäkiipeily. Hutungin kiipeilyseinällä on useita yläköydellä varmistettuja reittejä, joista korkein yltää 18 metrin korkeuteen.
Kokemattomalle kiipeilijälle seinä herättää kunnioitusta, niin korkealle se tuntuu nousevan. Saimme valjaat päälle ja leppoisan opastuksen, joka sai jännitystä hälvenemään.
Kiipeily sopii kaikenikäisille ja kuulimme, että nuorin harrasteseinän ylös kiivennyt on ollut kolmivuotias ja vanhin seitsemänkymppinen.
Seinä on tehty niin, että sen kiipeäminen on mahdollista ihan ensikertalaiselle. Itsekin pääsin ylös saakka ja oli aika huimaa katsella alas 18 metristä. Taitava ja kokenut varmistaja loi turvallisuuden tunnetta pitämällä köyttä suht kireällä. Ei ollut kertaakaan sellainen olo, että olisi yläilmoissa vain oman onnensa nojassa.
Nuorin harrasteseinän ylös kiivennyt on ollut kolmivuotias ja vanhin seitsemänkymppinen.
Stella kiipesi kaksi kertaa kattoon saakka ja sain sen jälkeen kokeilla haastavampaa rataa. Pienet pojat pääsivät alle puolen välin, kunnes alkoi hirvittää. Perussääntö lieneekin, että alas ei kannata kesken kiipeilyn vilkuilla!
Kokemus oli todella hauska ja mielenkiintoinen. Kiipeily sopii loistavasti aktiviteetiksi vaikkapa ystäväporukalle tai polttereihin, minimimäärä on kuusi henkilöä. Kannattaa vain muistaa varata kiipeily Hutungista ennakkoon, sillä ohjaaja on vain sovitusti paikalla.
Olipas voittajafiilis tämän kokemuksen jälkeen!
Laajavuoren seikkailupuisto, Jyväskylä
Jatketaan seikkailullisella teemalla!
Laajavuoren seikkailupuisto on yksi Pohjoismaiden suurimmista seikkailupuistoista, jossa kiipeilyä ja zipline-köysiliukuja on lähes 2,5 kilometriä. Parasta on se, että radat tarjoavat jokaiselle jotain.
Lapset, aloittelijat ja vaikkapa korkeita paikkoja pelkäävät voivat aloittaa helpoista, lähellä maan pintaa olevista radoista. Hurjapäille ja kovempi kuntoisille löytyy myös todellista haastetta, joka vie kiipeilijän lähes 20 metrin korkeuteen.
Upea elämys on lähes 250 metrinen Haikara-köysiliuku eturinteen yli. Liukuminen taitaa olla seikkailupuistojen suosikkipuuhaa ja onneksi liukuja on tarjoalla lähes jokaisella radalla.
Meidän perhe jakautui kahteen porukkaan, mies lähti tyttären kanssa vaativampiin ratoihin ja itse keskityin pojan kanssa junnu- ja perheradoille. Viisivuotiaan kanssa koin riittävää haastetta perheradoillakin.
Vinkki! Mene ensin itse ja lapsi vasta perässä, näin voi auttaa hänet liukukohdista eteenpäin. Ratojen keskellä on myös kohtia, jossa voi päästää nopeammat edelle tai vaihtaa järjestystä.
Radat jakautuvat seuraavasti:
* 7 rataa yli 140cm pituisille (Seikkailulippu)
* 2 rataa yli 110cm pituisille (Lastenlippu)
* 3 junnurataa perheen pienimmille 90-140cm seikkailijoille (Junnulippu)
* 1 harjoitusrata
Seikkailupuisto on ehdottomasti suositeltava kokemus monenikäisille seikkailunystäville!
Peurunka, Laukaa
Kun julkaisin Instagram Storyjä Peurungasta, sain monta viestiä: ”Vau, en tiennyt että Peurunka on noin upeasti uudistunut.”
Ja se todellakin on! Peurunka ei ole vain kylpylä, vaan kattava hyvinvoinnin keskus, jossa eri harrastusmahdollisuuksia, hemmottelupalveluita, iltaviihdeohjelmaa, ravintoloita, majoitusmahdollisuuksia ja tietenkin kauniit keskisuomalaiset järvimaisemat. Ajomatkaa Peurunkaan tulee noin puolisen tuntia Jyväskylästä.
Me lähdimme (taas kerran sadepäivänä, niitä on heinäkuussa riittänyt) nauttimaan kylpylästä. Mukana oli kolme aikuista ja 1, 4, 5 ja 10 -vuotiaat lapset.
Peurunka on meidän perheen suosikkipaikkojamme, koska siellä on kaikille mieleisiä juttuja. Lapset rakastavat vesiliukumäkiä, joita onkin ilahduttavan monta. Pisin liuku on 130 metriä pitkä ja se lähtee 14 metrin korkeudesta. Lisäksi on 40 m pitkä liukumäki sekä lasten altaan pienempi liukumäki. Uimataitoisille riittää riemua Wibit-vesikiipeilyradalla.
Altaat tarjoavat mahdollisuuden kuntouintiin, kokeilepas mennä virtaavassa altaassa vastavirtaan. Kannattaa myös kokeilla ihania hemmotteleviä porealtaita ja hauskaa suihkumaailmaa, jotka ovat oivia paikkoja rentoutumiselle.
Ihan pienimmätkin on huomioitu sekä lasten altaalla että matalalla Baby Bungee altaalla.
Elokuun loppuun saakka kylpylässä voi ihastella revontuliteemaa. Muun muassa Jyväskylän Valonkaupunki-tapahtumassakin nähty Flowers of Life kollektiivin UV-taide tuo oman säväyksensä valaistukseen. Se on kyllä muutenkin mukava ja lempeä, ei ole tunnetta että olisi uikkareillaan missään valokeilassa.
Peurunka on oiva kohde vaikka yön yli oleskeluun koko perheelle. Reissuun voi liittää vaikka fatbike- tai suppailuretken, ihanan illalllisen pian avattavissa uusituissa ravintoloissa, kauneushoidon ja tietenkin uinnin.
Geokätköilyä ja historiaa Keuruulla
Tiedätkö, miten saa lapset innostumaan historiallisista kohteista? Tekemällä nähtävyyskierroksesta seikkailun, jossa etsitään geokätköjä! Testasimme konseptin ja toimii hyvin; neljä tuntia meni kuin siivillä ja samalla vierailimme vanhan Keuruun ihanissa kohteissa kuten vanhassa kirkossa ja Pappilassa, lakritsimaistelussa, gallerioissa ja aittakahvilassa.
Kierros kannattaa aloittaa Kamanasta, pappilan vanhasta kivinavetasta. Siellä on matkailuinfo, voi nauttia lounasta ja ruokailla muuten sekä shoppailla suloisessa Tiltantti Shopissa. Saat sieltä myös vinkit geokätköilyyn. Lataa jo valmiiksi maksuton Geocaching-sovellus.
Geokäytköily oli meille uutta, mutta nopeasti pääsi hommasta jyvälle. Idea on siis etsiä satelliitti- eli GPS-paikantimen ja internetiin tallennettujen kätkökuvausten avulla muiden harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia ”aarteita”. Kätköjä on eri tasoisia ja me pysyimme helpossa kohteissa, jonne pääsee vaikka lastenvaunuilla ja pyörätuolilla.
Samassa pihapiirissä sijaitsee viehättävä Keuruun vanha pappila sekä tunnelmallinen aittakahvila. 200 vuotta vanhat rakennukset kätkevät sisäänsä paljon tarinoita ja historiaa ja pihapiirissä on tilaa juosta. Koko vanhan Keuruun alue huokuu historiallista tunnelmaa ja rakennusten ovet ovat kutsuvasti auki. Kannattaa aina kurkistaa!
Saimme niskaamme pienen sadekuuron, mutta emme olleet siitä lainkaan pahoillamme. Se vain kutsui sujahtamaan tauolle aittakahvilaan. Söimme jäätelöt, join kahvit ja pohdimme, mitä kaikkea näissä aitoissa onkaan ajansaatossa tapahtunut.
Matka jatkui jälleen ja aurinko ilmestyi taivaalle kuin tilauksesta. Kävelyreitillämme kohti vanhaa kirkkoa on tunnelmallinen taidegalleria, jonne päätimme pistäytyä.
Tämä on Punnosen talo, joka on rakennettu 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Keuruun taiteilijaseura järjestää vuosittaisen kesänäyttelynsä Punnosen talossa, joka sijaitsee Keuruun vanhan kirkon kupeessa. Sinne on vapaa pääsy.
Sitten se odotettu hetki, kun pääsimme astumaan sisään kirkon jykevistä ovista. Keuruun vanha kirkko on Keski-Suomen vanhin jäljellä oleva kirkkorakennus, joka otettiin käyttöön vuonna 1758. Runsaasti koristeltu kirkko kertoo tarinaa menneiden sukupolvien uskosta, toivosta ja peloista.
Lapset kuuntelivat hipihiljaa entisaikojen kirkkoperinteistä, jossa naiset ja miehet istuivat eri puolilla tilaa. Rikkaat edessä ja köyhät takana, piiat ja rengit vielä erikseen seinällä toisistaan eroteltuna. Kirkko on sisältä vaalea ja herkkä, kaunis kokonaisuus ja näkemisen arvoinen.
Ps. Pihasta löytyy geokätkö!
Halusimme vielä hakea yhden kätkön ja se vei meidät uudemman kirkon luokse. Lapset kävelivät väsymättä ja hyvillä mielin, Keuruun välimatkat ovat lyhyitä.
Tässä olivat ensimmäiset vinkit Jyväskylän seudulle ja Keski-Suomeen. Hutunki, Laajavuoren seikkailupuisto, Peurunka ja Vanha Keuruu ovat oivia perhekohteita piipahdukseen tai pidempään viihtymiseen. Jos on kysyttävää, lupaan kaivaa vastauksen esille. Jos haluat nähdä vielä lisää, klikkaa Instagramissa @modernistikodikas ja profiilini etusivulla olevaan Visit Jyväskylä-kohokohtaan.
Pian tulee lisää ihania kohteita.
Nautitaan kotimaasta ja tervetuloa Keski-Suomeen ja Jyväskylään!