Vaikka aihe on aika marginaalinen, kirjattakoon tämäkin mökkipäiväkirjaan muistoksi. Tämän kuun alussa teimme hiekkarannan.
Matala ja savipohjainen ranta kaipasi toimia, jotta kesällä pääsee kunnolla uimaan. Tällä hetkellä järven vesi on ennätyksellisen alhaalla, joten ajankohta hiekkarannan teolle oli optimaalinen. Toki nyt sormet ja varpaat on ristissä, että vesi palautuu normaalilukemiin ja saamme sitä kautta myös syvyyttä rantaan.
Valmistelut: Viime syksynä ranta ruopattiin ja pohjasta poistettiin pehmeää kerrosta. Kävimme koko talven kolaamassa rantaa siitä kohdalta, johon hiekka oli tarkoitus levittää. Sillä varmistimme, että lumi ei toimi eristeenä vaan jää pääsee jäätymään kunnolla. Odotimme maaliskuun alkuun saakka, jotta jäänpaksuus oli yli puoli metriä.
Vaihe 1: Jään päälle levitetään suodatinkangas (omamme ostimme Meltexiltä). Kannattaa tehdä hiekkarannasta riittävän suuri, sillä veden virtaukset joka tapauksessa liikuttavat hiekkaa. Kankaat voi harsia yhteen tai asettaa reilusti päällekkäin reunakohdilta.
Vaihe 2: Sitten sitä hiekkaa! Meillä ajettiin hiekkaa jäälle neljä kasettikuormaa (rekan nuppi+kasetti) 100 kuutiota. Ihan hirmuinen määrä hiekkaa siis, mutta kerroksen tulisi olla vähintään 20-30 cm, meillä taisi olla noin 40-50 cm. Homma on ehdottomasti konevoimin tehtävää, meilläkin iso traktori ajoi ja levitti hiekkaa useamman tunnin ajan.
Vaihe 3: Sitten vain odotetaan kevättä ja jäiden sulamista, jolloin kangas ja hiekka painuvat pohjaan. Alkuun ranta saattaa tuntua upottavalta, mutta aika pian hiekka tiivistyy pohjaa vasten. Kerron teille kevään tullen, miten kaikki onnistui ja vastaako lopputulos odotuksia.
Kustannukset: Otimme hiekkatarjoukset parista paikasta ja niillä oli jonkin verran hintaeroa. Lopulta rannan tekemisen kustannukset olivat noin 1800 euroa (1300 e hiekka ja 500 e kankaat). Tähän päälle tulee vielä traktorin kulut. Yhden rantaloman verran siis oman rannan tekeminen maksoi, ensi kesänä lomaillaankin omalla beachilla. Toivotaan, että ranta on nyt hyvä ja siitä on iloa pitkäksi aikaa.
8 Kommentit
Olin näkevinäni joitakin isoja kiviä hiekassa. Kuvittelen niiden olevan painoja, sillä niitä on todella syytä olla, ettei kangas lähde liikkeelle. Vesi pääsee kankaan alle ja nostaa sitä pois paikaltaan, varsinkin jos laineet sopivat hyvin rantaan.
Toivotaan onnistunutta lopputulosta ja rannasta iloa vuosiksi eteenpäin.
Minulla on ollut kova mökkikuume jo vuosia, joten kiva seurata sivusta muiden projektia.😅
Ja ihan mahtavaa, kun laitat vähän myös kustannuksia esille. Itse näin mökistä haaveilevana mietin aina myös kustannuksia, jos joskus vaikka omakin haave nytkähtäisi eteenpäin.😉
Hei, kiitos hiekkarannan teon ohjeiden jaosta, onnistuiko tuolla menetelmällä? Täällä suunnitellaan vastaavaa 🙂
Niin, onnistuiko?
Hei! Pahoittelut hitaasta vastauksesta. Tavta onnistui hyvin. Hiekkapohja on tasainen ja kova. Laitoimme hiekan hieman v-malliin, joten olemme joutuneet kärräämään reunoille lisää hiekkaa. Ohjeena voisin olla, että kunnon kangas ja riittävästi hiekkaa, tuskin voit laittaa liikaa 😅 Toki pohjan ruoppaaminen on myös tärkeää. Uimaranta on kovassa käytössä ja kyllä me nyt nautitaan 😅
Hei,
Kuinka hiekka on pysynyt nämä vuodet?
Paljonko ruoppasitte ja mitä se maksoi? Mihin ruopattu aines joutui?
Muutoin hyvä juttu. ..Mutta tuo rannan ruoppaus tökkäs silmään. Nimittäin jos kaivaa rantaan monttua, luonto hoitaa sen sileäksi sitä nopeammin, mitä paremmin virta rannassa käy. (Sitä hiekkaa oltava tosipaljon, jos ruoppaa) Eli notkolleen jäävän biitsin päälle pyrkii tulemaan moskaa läpi vuoden. Sitä hiekkaa yli reunojen reilusti, rantaviiva +veden alle jäövä ranta hieman koholleen ympäröivästä rannasta. Pysyy luonnon talkkarin puhtaana pitämänä. Näin kokemukset reilun viidenkymmenen vuoden ajalta,erilaisia rantamuotoja kokeilleena.
Meillä oli tilaamassamme rantahiekassa jonkin verran savimöykkyjä seassa, ei paljon, onko siitä haittaa, puhdistuuko vesi?