Kaupallinen yhteistyö: Osmo Color
”Miten olette käsitelleet mökin?”
Tätä kysymystä olen kuullut todella paljon alkukesän ajan. Hirsiseinät ja puulattia todellakin vaativat suojakäsittelynsä ja tietysti samalla myös määritellään puun sävy, jolla on suuri merkitys tunnelmaan ja sisustukseen. Vaihtoehtoja on paljon ja valinnan tekeminen ei ole välttämättä helppoa.
Me toivoimme mökkiin lempeää ja luonnollista ilmettä. Hirsi kuitenkin kellastuu ja toivoin, että puu saa näkyä, mutta pinta pysyy kauniin vaaleana. Tein muutamia testimaalauksia ja lopulta löysin oikean suhteen mielestäni täydellisen kauniiseen ja luonnolliseen hirsipintaan.
Käytimme Osmo Colorin Puuvahaa, joka perustuu luonnon kasviöljyihin ja -vahoihin. Hirsitalossa halusimme säilyttää hengittävyyden ja toki myös suojata seiniä kulumiselta ja mahdollisilta tahroilta. Parasta on, että Osmo Colorin Puuvahat eivät sisällä eliömyrkkyjä tai säilöntäaineita ja kuivuttuaan puuvahattu pinta on täysin turvallinen.
Oikea suhde löytyi, kun laitoin yhden osan sävyä Silkki ja kaksi osaa kirkasta Osmo Color puuvahaa. Pinta jäi kauniin läpikuultavaksi, mutta hirren keltaisuus taittui täysin pois. Heti käsittelyn jälkeen pinta näytti aika valkoiselta, mutta sävy tasoittui kuivuttuaan. Seinille riitti yhden kerran käsittely.
Hirsiseinät ja puulattia todellakin vaativat suojakäsittelynsä ja tietysti samalla myös määritellään puun sävy, jolla on suuri merkitys tunnelmaan ja sisustukseen.
Lattia on kuusilankkua, jolle päätimme tehdä lipeäkäsittelyn. Puulipeä suojaa lattiaa auringon aiheuttamalta kellastumiselta ja vaalentaa puun pintaa. Samalla se tekee lattiasta kestävämmän ja kovemman. Käytännön ominaisuuksien lisäksi pidän todella paljon siitä, miltä lattia näyttää.
Valitsimme vaalentavan käsittelyn samasta syystä kuin seinissäkin; välttääksemme puun kellastumista. Lipeäkäsittely sopii männystä tai kuusesta valmistettujen puupuhtaiden lautalattioiden, paneelien ja kalusteiden käsittelyyn. Lipeällä käsitelty pinta vaatii viimeistelyn öljyvahalla.
Lipeäkäsittely ei ole vaikeaa, mutta hommaan sisältyy monta työvaihetta.
Lipeäkäsittelyn vaihteet löytyvät selkeinä ohjeina Osmo Colorin sivuilta ladattava pdf-tiedostona. Samalta sivulta löytyvä opasvideo auttaa vaihe vaiheelta hommassa. Tässä vaiheet tiivistetysti, tutustu tarkemmin Osmo Colorin sivuilla:
√ Esikäsittely: Hio pinta huolellisestii, tarkoitus on avata puun syyt, jotta lipeä imeytyy paremmin. Tee viimeinen hionta paperikarkeudella P100–120. Poista hiontapöly pinnasta imuroimalla.
√ Käsittely: Ravista tai sekoita lipeä hyvin pakkauksessaan ja kaada sitten koko pakkauksen sisältö ämpäriin. Sekoita lipeä huolellisesti vielä ämpärissä ennen työn aloittamista ja jatka sekoittamista koko työn ajan siten, että liuos pysyy tasaisena. Levitä lipeä siveltimellä puusyiden suuntaisesti keskeyttämättä levitystä ennen kuin koko lipeöitävä alue on käsitelty.
√ Kuivuminen: Jätä pinta kuivumaan vähintään vuorokaudeksi. Huomaa, että lämpötila ja ilmankosteus vaikuttavat kuivumisaikaan.
√ Viimeistely: Hankaa kalkki- ja pigmenttipöly huolellisesti irti hankauslevyllä ja imuroi irronnut pöly pois.
√ Öljyvahaus: Viimeistele lipeöity pinta kahdella öljyvahakerroksella.
√ Käsittely: Sekoita Värillinen Öljyvaha nro 3040, kuultava valkoinen, huolellisesti ennen käyttöä ja aika ajoin käytön aikana. Levitä aine ohuelti puunsyiden suuntaisesti Osmo-mikrokuiturullalla,-lattiasiveltimellä tai -siveltimellä. Lauta-/lankkulattian öljyvahaaminen sujuu parhaiten, kun käsittelet 20–30 cm:n levyisen kaistan valmiiksi kerrallaan ennen siirtymistä eteenpäin. Levitä seuraava kerros vastaavasti edellisen kuivuttua.
√ Kuivuminen: Jätä öljyvahakerros kuivumaan vähintään vuorokaudeksi ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Huolehdi riittävästä lämpötilasta ja ilmanvaihdosta. Varmista, että ensimmäinen kerros on varmasti kuiva ennen seuraavan levittämistä. Kuivumiseen vaikuttavat lämpötilan ja ilmanvaihdon lisäksi ilmankosteus sekä aineen määrä pinnalla.
Öljyvahan kovettuminen jatkuu vielä kahden viikon verran viimeisen levityskerroksen kuivuttua. Älä siis peitä tai rasita pintaa tarpeettomasti tänä aikana.
Katon maalasimme kahteen kertaan peittävän valkoisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tämä raikasti tunnelmaa ja toi mukavasti tilantuntua. Kun sekä seinät, lattia ja katto olivat käsitelty, mökin tunnelmalla oli raamit ja kesäkoti oli valmiiina sisustettavaksi.
Lattia ja seinät sointuvat kauniisti toisiinsa ja olen ollut oikein tyytyväinen valintoihimme.
Meillä on yhä pieniä viimeistelyjä mökissä tekemättä esimerkiksi listojen ja liukuovien suhteen. Toivottavasti saamme ne ensi viikolla valmiiksi (näin on ainakin lupailtu), niin pääsimme eroon keskeneräisyydestä ja toki myös sitten kuvaamaan blogiin tarkemmin muita mökin sisustusvalintoja.
Nyt nautitaan ihanista helteistä ja tankataan aurinkoenergiaa syksyyn. Arki jo häämöttää, mutta ei se mitään, vielä on kesää jäljellä!
7 Kommentit
Tosi kaunista pintaa, nätti ja onnistunut sävyvalinta 👍
Onkohan tuommoinen lankkulattia ihan tuhoontuomittu ajatus talouteen, jossa on koiria?
Hei! Riippuu varmasti koirista. Onhan se toki suht pehmeä eli voi jäädä jälkiä. Toisaalta kauniisti patinoitunut puu vain paranee vanhetessaan ja sen voi hioa tarvittaessa uuteen uskoon 🙂
Hei!
Koetamme saada saman sävyn omiin uusiin kuusiseiniimme (väri on upea!!).
Ostimme samat aineet ja teimme samassa suhteessa, mutta väri ei näytä lainkaan samalta vaan lähes kuin käsittelyä ei olisi edes tehty. Varmistan vaan: olihan varmasti yksi osa silkkiä ja kaksi väritöntä vai pitäiskö olla toisin päin myös tekstissä? Kiitos jos jaksat vastata
Moikka! Pahoittelun hieman hitaasta vastauksesta. Meillä tuo suhde oli juuri tuo tekstissä kuvattu, mutta voihan olla että esim. hirren väri / valaistus tai muu asia muuttaa lopputulosta. Kokeilemalla löytyy varmasti juuri sopiva suhde. Me kokeilimme ensin puolet ja puolet, mutta lopputulos oli todella valkoinen omaan makuun.
Onko teillä katto maalattu samalla puuvahalla kuin seinätkin? Niin kauniit sävyt teidän huvilassa.
Moikka! Katto on maalattu valkoiseksi 🙂 Ja kiitos paljon!